Milyen magokat választhatok a Bios Bio Urnához? | Bios Bio Urna

máj 26

Milyen magokat választhatok a Bios Bio Urnához?

Jelenleg az alábbi fafajták magjai közül választhat.

 Páfrányfenyő (Ginkgo Biloba)

pafranyfenyoAz egyik leghosszabb életű lombhullató, gyógynövényként ismert fa. Ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek. Ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel, környezeti hatásokkal szemben. Jellemzően 20-35 méteresre nő, de egyes példányai Kínában 50 méter fölé magasodnak. A fiatal példányok karcsúak és kevésbé elágazók, később a kúp alakú korona kiszélesedik. Levelét – mely tavasztól őszig szedhető – gyógyászati célokra használják főként vérkeringést javító és értágító hatása miatt.

kedvenceknekhuman_celra

Vörös Tölgy (Quercus Rubra) – ősztől rendelhető!

vorostolgyAmerikai tölgynek is hívják, mivel Észak-Amerika keleti felén őshonos, ugyanakkor Nyugat-Európa parkjainak kedvelt díszfája. A fa 30-35 méter magasra nőhet, a hazai tölgyfajoknál gyorsabban. Koronája jellemzően nagy, telt, gömbös, lombja ősszel vörösesbarnára vagy élénkvörösre színeződik, nevét is erről kapta. Sárgászöld porzós barkái áprilisban nagy csomókban csüngenek a zsenge hajtásokon; a rövid nyélen lógó termős virágok a levelek hónaljában rejtőznek. Várhatóan 2014 ősztől rendelhető!

 kedvenceknekhuman_celra

 Magas Kőris (Fraxinus Excelsior)

magaskoris_k20-40 méter magasra növő lombhullató fa, mely Európa nagy részén az egyetlen fatermetű olajfaféle. Az északi félteke mérsékelt övi erdeiben él ez a karcsú, egyenes törzsű, laza lombozatú, nagy koronájú fa. Köves, sziklás talajon is jól megél, középhegységeink egyes szurdokerdőiben illetve meredek véderdőben fő fafajjá vált. Kedveli a meszes talajt, szárazságtűrő, melegkedvelő. A sótartalmat és a szennyezett levegőt egyaránt kiválóan tűri; a szikes, illetve szennyezett területek, az utak melléke és a városok fásítására egyaránt kiválóan alkalmas. Fiatalon mérsékelten árnytűrő, később erősen fényigényes. Korán, még a lombfakadás előtt, többnyire március–áprilisban, viszonylag rövid ideig virágzik. Virágait a szél porozza be, ezért sok virágport termel. Termései télen is az ágakon maradnak.

 kedvenceknekhuman_celra

Korai Juhar (Acer Platanoides)

korai_juharTekintélyes megjelenésű, középmagas (30 méterre nőhet), lombhullató fa, akár 200 évig is elélhet. Nevét onnan kapta, hogy virágai tavasszal az elsők között nyílnak. A távoli észak kivételével csaknem mindenütt megtalálható Európában, a Kárpát-Medencében főleg a hegyvidékeken, de parkfának is gyakran ültetik. Koronája kerekded: többnyire tojásdad, de a magányos példányoké egyre inkább a gömbhöz közelít. Virágai néhány nappal a lombfakadás előtt vagy azzal egy időben, márciustól májusig nyílnak. Lombozata ősszel élénksárgára vagy pirosra színeződik. A száraz levegőt és a sekély talajt rosszul viseli, de a síkvidékeken előnyben van a hegyi juharral szemben.

kedvenceknekhuman_celra

-

itt:

Milyen magokat választhatok a Bios Bio Urnához? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Megosztás...